برای همه ما پیش آمده که یکی از صدها مواد غذایی بازار را خریده باشیم، اما رنگ و مزهاش واقعی نباشد. ماجرا اما تنها به رنگ و بو ختم نمیشود، خیلی از این مواد غذایی بعد از مصرف، عوارض ناگواری برای مصرف کننده دارند، مثل دلپیچه، دل درد، حالت تهوع و ... به گفته متخصصان در صورت استفاده طولانی مدت میتواند منجر به ابتلا به سرطان شود.
جالب اینجاست که خیلی از مواد غذایی که به عنوان اصلی، در بازار و فروشگاهها فروخته میشوند، نشان استاندارد دارند، این در حالی است که گفته میشود بیشترین میزان جعل و تقلب نشان استاندارد، مربوط به صنایع غذایی است و در مقابل قانونی که بتواند جرایم در حوزه مواد غذایی را متوقف کند، چندان بازدارنده و قوی به شمار نمیروند. تقلبهای بازار غذایی، تکاندهنده است، مثل زمانی که درباره تقلب آبلیمو، روغن زیتون و عسل میشنویم و وقتی مشخص میشود یک سودجو از کندویی که تنها ٣ تا ١٤ کیلو عسل دارد، ٨٠ کیلوگرم عسل برداشت کرده، یا نفر دیگری ١٠ تن آبلیمو را از ٤ لیتر اسیدسولفور و گوگرد درست کرده، یا کسی که روغنهای تقلبی را به عنوان روغن زیتون به دست مشتری داده است. قوانین بازدارنده نیست، پیش از این یکی از مسئولان در شورای عالی استاندارد به جام جم گفته بود که یکی از ایراداتی که در قوانین استاندارد وجود دارد این است که هزینه تخلفات پایین است و برای متخلف، سوءاستفاده از شرایط، به صرفه است. از آن طرف رئیس انجمن صنایع غذایی هم میگوید که نظارتی در خصوص استاندارد مواد غذایی انجام نمیشود و همین موضوع تقلب، شکل سازمان یافتهای به خود گرفته است. همه اینها در حالی است که بر اساس ماده ١١ قانون استاندارد:«هر کس مشخصات فرآوردههای مشمول استاندارد اجباری را پس از تهیه، تولید یا ساخت تغییر دهد یا از ظروف و وسایل بستهبندی مخصوص فرآوردههای استاندارد شده برای بستهبندی، عرضه و فروش فرآوردههای خارج از استاندارد استفاده کند، یا به قصد تقلب یا به هر کیفیتی در قوطی، بسته، جعبه و لفاف محتوی فرآوردههای مشمول استاندارد اجباری دخل و تصرف کند یا به جای جنس استاندارد شده جنس دیگری تحت همان عنوان عرضه کند یا به فروش برساند یا به قصد تقلب از برگهای آزمایش و تشخیص مشخصات فرآوردهها و همچنین پروانه کاربرد علامت استاندارد ایران در غیرمورد استفاده کند یا علامت استاندارد ایران را بدون دریافت پروانه بر روی محصولات خود به کار برد، به حبس از ٦ ماه تا ٢سال و جزای نقدی از یک میلیون تا ٥٠میلیون ریال محکوم میشود.» در صورتیکه تقلب غذایی به مصرفکننده آسیب بزند، مدت معالجه بالای ٢ماه نباشد، مجازات مرتکب ٦ماه تا ٢سال حبس تعزیری و ٥٠٠ هزار تا ٢میلیون ریال جزای نقدی است، اگر مدت معالجه بالای ٢ماه باشد، مجازات یک تا ٣سال حبس تعزیری و یک میلیون تا ٢میلیون ریال جریمه نقدی است، اگر منجر به نقص عضو شود، مجازات ٣سال تا ١٠ سال حبس تعزیری و ٢میلیون تا ٥میلیون ریال جریمه نقدی است.»
کاکل ذرت جای زعفران
زعفران محصولی قیمتی است اما برخی از سودجویان، کاکل ذرت را رنگ میکنند و جای زعفران میفروشند. این ماده شبیه زعفران است و با این ترفند، از خلوص زعفران کم میشود.
روغن پماد و کرم به جای روغن زیتون
روغن زیتون یکی دیگر از رکوردداران تقلب در بازار ایران است. روغن زیتون تقلبی بدون استفاده از میوه زیتون و با ترکیب پارافین، روغن مایع و اسانس زیتون ساخته میشود، اما تقلب در این کالا به همین موضوع محدود نمیشود و نوعی روغن زیتون در بازار ایران وجود دارد که اصولا مصرف خوراکی ندارد و در سایر کشورها برای تولید خمیر دندان، پماد و کرم مورد مصرف قرار میگیرد. این نوع روغن زیتون که با فعل و انفعالات شیمیایی و از تفاله زیتون (پومیت) استخراج میشود بسیار خطرناک و سرطانزاست و مطابق قوانین کشور واردات و عرضه آن بهعنوان روغن خوراکی ممنوع است.
اسید سیتریک و کاه در آبلیمو
لیموترش به نسبت سایر مرکبات، محصولی گران به حساب میآید، همین هم شده تا از اسید سیتریک به جای لیموترش استفاده کنند و محصول نهایی را به عنوان آبلیموی طبیعی به مشتری بفروشند، تا جایی که در برخی آبلیموهای موجود در بازار، هیچ لیمویی وجود ندارد و فقط آب با اسیدسیتریک، ترکیب شده است. کاه هم یکی از افزودنیهای آبلیمیو است. مقداری کاه زبر را با آب ولرم مخلوط میکردند و مدتی به حال خود میگذاشتند تا تبدیل به مایع زردرنگی شود، این مایع زردرنگ را به لیموی چرخ شده اضافه میکنند و آبش را میگیرند. در آخر هم جوهر لیمو به آن اضافه میکنند.
تفاله جای چای
تفالههای چای گزینه خوبی برای متقلبان است. آنها به قهوهخانهها میروند، تفالهها را میگیرند، خشک و به آن پرمنگنات پتاسیم یا مرکورکروم اضافه و بعد از بستهبندی روانه بازار میکنند. گاهی هم برگ چای را با خاک چای و پوست باقلای سیاه، خاک اره و پوست نوعی کدوتنبل مخلوط میکنند و میفروشند.
خاک اره و آرد نخودچی جای ادویه
خاک اره نرم، نرم کرده پوست گردو و فندق، آرد نخودچی نرم، نرم شده هسته خرما، تفاله زیتون و... را به عنوان فلفل سیاه میفروشند. برای تند کردن مزهاش از خردل سیاه استفاده میکنند. آرد یا نان خشک، پوست پسته و گل افرا را هم با زردچوبه قاطی میکنند و به بازار میفرستند. تفاله غوره و زرشک با آب شاهتوت هم میشود سماق.
زاج و زردچوبه در نان
دیگر همه میدانند به نان جوش شیرین اضافه میکنند، این روزها اما در کنار جوش شیرین از زاج برای سفید و یکدست کردن خمیر هم استفاده میشود، گاهی زردچوبه هم به نان اضافه میکنند تا نان خوشرنگتر شود. تشخیص اینکه به نان زاج یا زردچوبه اضافه شده کار ما نیست.
نشاسته جای ماست
از گذشته برای قوام دادن ماست، از نشاسته استفاده میکردند، اما حالا میزان استفاده از این ماده زیاد شده، نشاسته حاوی جوششیرین است و اصلا مشخص نیست ماستی که مصرف میکنیم، چقدر نشاسته دارد. تشخیص اینکه ماست نشاسته دارد یا نه، کار ما نیست، مگر اینکه ید خالص به آن اضافه شود، اگر رنگش آبی شود، نشاسته دارد.
آرد سبوس و خرمای سرخ کرده در قهوه و کاکائو
آرد سبوس، گرد قهوه، بذر تمبرهندی، خرمای سرخ کرده و کاسنی را با هم مخلوط میکنند و میشود قهوه. گروهی از متقلبان هم سراغ آردنخودچی و جوی سوخته میروند و به قهوه اضافه میکنند. برای کاکائو هم از خاک رس، نشاسته و اکسیر فرو و مقداری اسانس کاکائو استفاده میکنند.
کالباس و سوسیس
نیترات و نیتریت سدیم، چاشنی کالباس و سوسیس شده است، چون هم رنگ و طعم بهتری به آنها میدهد و هم جلوی میکروبها را میگیرد. حالا دیگر همه میدانند برای درست کردن کالباس و سوسیس از خمیر پوست و استخوان و کمی گوشت چسبیده به استخوان مرغ استفاده میکنند. این مواد را آنقدر فشار میدهند که با میزان کمی از گوشت ترکیب میشود، این مواد را در فیلترهایی قرار میدهند تا مواد تبدیل به خمیر و در نهایت سوسیس و کالباس شود.
محلول نشاسته جای شیر
آب، محلول نشاسته یا جوششیرین به شیر اضافه میکنند و جای شیر واقعی به مردم میفروشند. از جوششیرین برای شیرهای فاسد شده هم استفاده میکنند، یعنی همین که به آن جوششیرین بزنند، از حالت فساد خارج و مثل روز نخستش میشود. شیری که به آن جوششیرین یا آب زدهاند را ما نمیتوانیم تشخیص دهیم، تشخیصش نیاز به کار آزمایشگاهی دارد.
کدوی له شده جای رب گوجه فرنگی
اسمش رب است، اما با مقدار زیادی پودر کدو یا کدوی پخته و له شده، قاطی شده است. البته ماجرا تنها به کدو ختم نمیشود، سیبزمینی پخته یا نشاسته هم جزو موادی است که به عنوان رب فروخته میشود، چون نشاسته، آب رب را میگیرد و باعث میشود سفت و غلیظ به نظر برسد.
شکر جای عسل
عسل هم مثل آبلیمو، بیشترین تقلبات غذایی در بازار را به خود اختصاص میدهد، تا جایی که گفته میشود ٩٠ درصد عسل بازار، تقلبی است. تقلب یعنی خوراندن آب شکر به زنبور. اما برخی این را تقلب نمیدانند و میگویند عسلهایی که با گلوکز و اسانس بدون دخالت زنبور عسل، ساخته میشود، تقلب است. گفته میشود عسلهای دستساز برای بیماران بسیار خطرناک است و موجب تشدید عوارض بیماریهایی مانند سرطان، دیابت و بیماریهای هورمونی میشود.
چگونه تقلبی را از اصلی تشخیص دهیم؟
عسل
برای تشخیص عسل اصل از تقلبی میتوانید سر گوگرددار کبریت را وارد عسل کرده سپس با فندک آن را روشن کنید. اگر روشن نشد، عسل خوبی خریدهاید. یک راه دیگر این است که با قاشق مقداری از عسل را در ظرف آب سرد بریزید، بهطوری که با فاصله از آب وارد آن شود. در این صورت اگر عسل مستقیما در یکجا جمع شود، مرغوب است اما اگر عسل هنگام ریختن در آب پخش شود، از خلوص کمتر و رطوبت بالاتری برخوردار است. با این حال متخصصان میگویند، عسل طبیعی بو و مزه خاصی دارد و تنها به تجربه میتوان اصلبودنش را تشخیص داد. افراد عادی معمولا نمیتوانند این موضوع را به راحتی تشخیص دهند، بهخصوص اگر میزان گلوکز صنعتی به کاررفته در عسل کم باشد.
رب گوجهفرنگی
برای تشخیص ربهایی که در آن از سیبزمینی و کدوی لهشده استفاده میشود، میتوان یک قاشق از رب را در یک لیوان آب حل کرد، اگر رنگ آن قرمز بود، مرغوب است و اگر زرد و نارنجی بود، معلوم است که به آن کدو یا سیبزمینی اضافه شده است. همچنین میتوان رب را روی یک سطح صاف و سفید مثل پشت سینی بریزید و با شیء مسطح دیگری مانند شیشه یا ته لیوان، روی آن فشار آورید تا رب پخش شود و به صورت یک لایه نازک در میان دو سطح قرار بگیرد. در این صورت ناخالصیهایی مانند هسته، پوسته، ذرات خارجی و سایر مواد زاید به راحتی قابل تشخیص هستند. نشاسته هم آب رب را میگیرد و باعث میشود سفت و غلیظ به نظر برسد.
شیر
برای تشخیص شیری که در آن از شیرخشک کمتری استفاده شده است، سر سوزنی را وارد شیر کنید و بیرون بیاورید. اگر قطره شیر خیلی سریع چکید، کیفیت آن پایین است و اگر زمان بیشتری نیاز به چکیدن بود، کیفیت آن خوب است. بعضیها نیز برای افزایش ماندگاری شیر به آن جوش شیرین اضافه میکنند. این کار باعث میشود شیر حتی اگر فاسد شود، با جوشیدن هم بریده نشود. شیری که برای افزایش غلظت به آن نشاسته اضافه میشود، هم بر اثر حرارت دیدن یک لایه ضخیم تهدیگ تشکیل میدهد؛ درحالی که تهدیگ شیر سالم متخلخل و نازک است. متخصصان میگویند، اگر داخل شیر آب اضافه شده باشد، خیلی راحت میتوان آن را تشخیص داد، زیرا در این صورت شیر خیلی آبکی و بیمزه خواهد شد اما اگر به آن موادی مثل وایتکس و جوششیرین اضافه شده باشد تا ماندگاریاش بالا رود، متاسفانه نمیتوان به راحتی این موضوع را تشخیص داد.
چای
یک پیمانه از چای را در آب سرد بریزید، اگر سریع رنگ گرفت، در چای از رنگ استفاده شده است اما اگر زمانی حدود ۲۰دقیقه برای رنگگرفتن آب زمان لازم بود، چای مرغوبی است. متخصصان میگویند، چای طبیعی اگر در آب سرد ریخته شود، خیلی کمرنگ پس میدهد. یعنی هر چقدر چای دیرتر دم بکشد، مرغوبتر است؛ زیرا این موضوع نشان میدهد رنگ مصنوعی به آن اضافه نشده است.
کره
اگر مقدار روغن نباتی مخلوط شده با کره کم باشد، خیلی روی عطر و طعم کره تاثیر نمیگذارد اما اگر میزان روغن نباتی موجود در آن زیاد باشد افراد با تجربه میتوانند آن را از روی طعم و بوی کره تشخیص دهند. کره به صورت طبیعی حاوی مقداری آب است و معمولا بیشتر از این مقدار نمیتوان آن را با آب مخلوط کرد چرا که آب از کره جدا میشود، مگر اینکه در کارخانه و با کمک دستگاه امولسیفایر این کار انجام شود.
کشک
کشک تقلبی را فقط در آزمایشگاههای پیشرفته میتوان تشخیص داد. با این حال متخصصان میگویند، اگر کشک را با آرد مخلوط کنند، از طعم آن میتوان به راحتی متوجه موضوع شد. همچنین کشک طبیعی در آب کاملا حل میشود اما آرد در آب رسوب میکند.
آبلیمو
تشخیص آبلیموی اصل از تقلبی بسیار مشکل است. تقلب در تولید آبلیمو معمولا با اضافه کردن جوهر لیمو، رنگ و اسانس صورت میگیرد بنابراین باید فقط از کارخانجات و برندهای معروف و مورد اطمینان آبلیمو بخرید زیرا در کارخانجات بزرگ اگر تقلبی هم صورت بگیرد موضوع بالاخره فاش خواهد شد. اما به محصولات کارگاههای متفرقه خیلی نمیتوان اعتماد کرد.
ادویه
بهتر است، ادویههای مختلف مثل فلفل سیاه، فلفل قرمز، دارچین، زردچوبه، سماق و... را به صورت درسته خریداری کرده و در خانه آسیاب کنید. اگر هم میخواهید پودر شده آنها را بخرید باید انواع بستهبندی شده و کارخانهای آنها را انتخاب کنید. باز هم تاکید میشود در مورد ادویههای تهیه شده در کارگاههای متفرقه احتمال تقلب وجود دارد. البته از روی عطر، طعم و رنگ ادویهجات هم میتوان به اصل یا تقلبی بودن آنها پی برد.
قهوه و کاکائو
بهترین کار این است که قهوه را به صورت پودر شده خریداری نکنید زیرا قهوه به صورت دانه کامل نیز موجود است و میتوانید از فروشنده بخواهید آن را جلوی خودتان آسیاب کند. کاکائو نیز از آنجایی که وارداتی است و در ایران به صورت دانههای کامل موجود نیست بهتر است از کارخانجات و شرکتهایی خریداری شود که به آنها اطمینان کامل دارید. البته از روی رنگ، طعم و بوی آن هم میتوان به اصل بودنش پی برد.
زعفران
اگر کلالههای زعفران بسیار براق باشد باید به آن شک کرد. در این صورت میتوانید زعفران را بین انگشتان دست یا روی کاغذ له کنید تا مشخص شود کاغذ و انگشتانتان چرب میشود یا خیر. یکی دیگر از راههای تقلب در زعفران استفاده از رنگ مصنوعی است. اگر رنگهای مصنوعی در زعفران به کار رفته باشد در آزمایشگاه قابل تشخیص است. تشخیص زعفران اصل از تقلبی از طریق عطر، طعم و رنگ آن امکانپذیر است. با این حال اگر میزان تقلب در زعفران کم باشد افراد عادی نمیتوانند این موضوع را تشخیص دهند.
سوسیس و کالباس
سوسیس و کالباس را باید فقط از کارخانههای بزرگ و معتبر بخرید. در این کارخانجات تعداد زیادی افراد مشغول به کار هستند و اگر تقلبی صورت گیرد و برای مثال از گوشت گربه و… استفاده شود موضوع خیلی زود به بیرون درز پیدا میکند. اما در مورد کارگاههای کوچک و متفرقه احتمال تقلب وجود دارد. در کل سوسیس و کالباس جزو مواد غذایی مفید به حساب نمیآیند و باید تا حدامکان کمتر مصرف شوند چون دارای مقدار زیادی نمک، چربی و مواد افزودنی هستند.
نقل از اقتصادآنلاین
ماهنامه دانشمند - فاطمه کاظمی: چندی پیش کودکی با علائم فاویسم را به بیمارستان بردند. علائم فاویسم (که به بیماری باقلایی معروف است) عبارتند از خستگی، ضعف شدید، رنگ پریدگی، کم خونی، زردی و ... مبتلایان به این بیماری را از خوردن باقلای خام یا پخته و حتی در موارد شدید، عبور از کنار مزارع باقلا منع می کنند. پدر کودک تاکید می کرد وی در روزهای گذشته اصلا باقلا مصرف نکرده است. بعد از بررسی های بسیار مشخص شد بیمار شب گذشته کالباس مصرف کرده است!
اما چرا مصرف کالباس به بروز علائم فاویسم منجر شد؟ برخی از تولیدکنندگان کالباس، در تهیه این ماده غذایی از پسته نیز استفاده می کنند اما برخی دیگر هم به جای استفاده از پسته، باقلا را به دلیل شباهت ظاهری به عنوان پسته به کالباس اضافه می کنند. به بیان دیگر علائم بیماری این کودک به دلیل استفاده از باقلا به جای پسته در کالباس بود.
به گزارش خبرگزاری فارس، موسسه استاندارد، پس از بازرسی نمونه ارسالی محصول این کارخانه اعلام کرده است استفاده از دانه باقلا به جای مغز پسته تایید شده است. این موضوع یک بار دیگر توجه مردم را به تقلب های گسترده در تولید مواد غذایی جلب کرد. گفتنی است استفاده از باقلا به جای پسته محدود به کالباس نیست و باقلا در بسیاری از شیرینی ها و بستنی ها و مواد غذایی دیگر، جانشین پسته می شود. حتی بسته های خلال باقلا را در بسیاری از فروشگاه ها به عنوان خلال پسته عرضه می کنند. در ادامه با برخی از رایج ترین تقلب های غذایی آشنا می شویم.
نان
در سایت مجتمع صنایع غذایی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی آمده است برخی به آردهای کهنه که به علت فساد اسیدیته زیادی دارند، مقداری کربنات یا بیکربنات سدیم آرد اضافه می کنند. این مواد اسیدهای حاصل از فساد را خنثی کرده و کهنگی و ماندگی آرد را می پوشانند. اضافه کردن زاج برای سفید کردن نان نیز از دیگر تقلب های رایج است. نان سفید در برخی مناطق طرفداران زیادی دارد، به همین دلیل متقلب ها مقداری زاج سفید یا سولفات مس یا براکس به آردهای تیره اضافه می کنند تا نان سفیدتر شود.
شیر
شیر از جمله مواد پروتئینی پر مصرف است، به همین دلیل تقلب های بسیاری در تولید آن صورت می گیرد مانند افزودن آب و نشاسته و مواد دیگر اما چیزی که بیش از همه خبرساز شد افزودن روغن پالم به شیر یا دیگر مواد لبنی بود.
حسن قاضی زاده هاشمی، وزیر بهداشت در حاشیه همایش تغذیه با شیر مادر ضمن هشدار به مردم در مورد مصرف شیرهای پرچرب گفت وجود روغن پالم در شیر به اثبات رسیده و گزارش آن نیز به رئیس جمهور داده شده است. او در جمع خبرنگاران با تایید وجود روغن پالم در شیر گفت: «متاسفانه این موضوع صحت دارد و ما گزارش مربوطه را به رئیس جمهور ارائه کرده ایم.»
دلیل استفاده از روغن پالم در شیر آن است که مردم به دلایل بسیار (از جمله مزه بهتر یا ارزش تغذیه ای بیشتر)، شیر پرچرب را ترجیح می دهند. روغن پالم، روغن مغز میوه نخل روغنی است. روغن پالم در بین روغن های گیاهی در رده آخر قرار دارد و به دلیل داشتن میزان زیاد چربی های اشباع شده برای مصرف، بعد از تمام روغن های گیاهی دیگر توصیه می شود. مدتی شایع بود که این روغن سرطان زا است اما بعدها سرطان زا بودن آن تکذیب شد، در عین حال واردات این ماده کاهش یافت.
گوشت و فرآورده های آن
گوشت و بیشتر فرآورده های آن گران قیمت هستند و امکان تقلب در آنها زیاد است. از جمله تقلب هایی که در فرآورده های گوشتی انجام می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:
افزودن مواد ازت دار غیرپروتئینی تا در آزمون های کنترل کیفیت، مقدار ازت بیشتر از مقدار واقعی به نظر برسد.
افزودن پودر استخوان به فرآورده های گوشتی مانند سوسیس و کالباس
مخلوط کردن گوشت با گوشت حیوانات ارزان قیمت
افزودن پودر یا مواد رنگی به همبرگر، سوسیس و کالباس
رعایت نکردن فرمول و استاندارد فرآورده های گوشتی و افزودن مقادیر زیاد مواد پر کننده
افزودن نیتریت و نیترات به مقدار بیش از حد برای بهبود رنگ و جلوگیری از رشد میکروارگانیسم ها در موارد آلودگی شدید
ماهی
همه دوست دارند از ماهی تازه استفاده کنند نه از ماهی مانده. یکی از راه های تشخیص تازه بودن ماهی، بررسی آبشش های آن است. اگر آبشش ها قرمز باشند یعنی ماهی تازه و اگر رنگ پدیده باشد یعنی ماهی مانده است. برخی نیز آبشش ماهی های فاسد و مانده را با مرکوکروم یا خون حیوانات رنگ کرده و به نام ماهی تازه به فروش می رسانند.
مرغ
پیش از این تعدادی از فروشندگان، مرغ پاک شده را در آب می انداختند تا مقداری آب را جذب کرده و سنگین تر شود. البته این روش چندان کارا نیست زیرا مقدار آبی که جذب مرغ می شود، ناچیز است و از طرف دیگر پس از مدتی آب از بدن مرغ بیرون می آید و مشتری متوجه این تقلب می شود اما امروزه با پیشرفت فناوری، سرنگ های تزریق پیشرفته ای ابداع شده است که مقدار زیادی آب را وارد بافت های مرغ می کند، بدون آن که مشتری متوجه شود. اختلاف وزن زیاد مرغ خام و مرغ پخته، یکی از نشانه های آبدار بودن مرغ است.
رب
در مواردی که تهیه رب گوجه فرنگی از گوجه گران باشد، آن را با مقداری کدوی پخته و له شده مخلوط می کنند و همراه با رب گوجه فرنگی می جوشانند. همچنین در پاره ای از موارد مقداری سیب زمینی پخته و له شده به آن اضافه می کنند. نشاسته مقداری از آب رب را جذب کرده و در نتیجه، رب سفت و غلیظ به نظر می رسد. در این موارد برای تنظیم رنگ نیز از مواد رنگی مصنوعی استفاده می کنند.
قهوه و کاکائو
برخی برای تهیه قهوه تقلبی، آرد سبوس، بذر تمرهندی، خرمای سرخ شده و کاسنی را مخلوط می کنند. برخی دیگر هم از آرد نخودچی سوخته استفاده می کنند. استفاده از آرد سوخته یا جوی سوخته در قهوه ناخالص بسیار رایج است. برای تولید کاکائو نیز خاک رس، نشاسته، اکسید آهن و مقداری اسانس کاکائو استفاده می کنند.
سرکه
تهیه سرکه طبیعی به ویژه سرکه انگوری تا حدی پر هزینه است که برخی برای تهیه سرکه ارزان قیمت مقداری اسید استیک تجارتی را با آب مخلوط می کنند، به طوری که مقدار اسید استیک آن معادل سرکه طبیعی باشد. برای ایجاد طعم و مزه سرکه، مواد طعم دهنده به آن اضافه می کنند. برای تنظیم وزن ویژه، مقداری زاج سفید یا سولفات آلومینیوم به آن می افزایند.
فلفل و زردچوبه
برای تهیه فلفل تقلبی از موادی مانند خاک اره نرم، آرد پوست گردو و فندق، آرد نخودچی، آرد هسته خرما، تفاله زیتون و مواد مشابه به عنوان ماده اصلی یا پایه استفاده می کنند. برای ایجاد تندی و رنگ و مزه آن را با پودر فلفل فرنگی یا خردل سیاه مخلوط می کنند. آرد یا نان خشک، پوست پسته و گل افرا را هم با زردچوبه مخلوط و به عنوان زردچوبه خالص عرضه می کنند. برای تهیه سماق هم از تفاله غوره و زرشک یا آب شاه توت هم استفاده می کنند. تشخیص این تقلب ها دشوار و فقط با آزمایش های میکروسکوپی و شیمیایی انجام پذیر است.
روغن زیتون
با توجه به قیمت بالای روغن زیتون نسبت به دیگر روغن ها، مخلوط کردن روغن های مایع با روغن زیتون و فروش آن به عنوان روغن زیتون متداول ترین شیوه تقلب در تولید این ماده است.
برخی نیز روغن زیتون تقلبی را بدون استفاده از میوه زیتون و با ترکیب پارافین، مایع و اسانس زیتون می سازند. علاوه بر این، نوعی روغن زیتون در بازار ایران وجود دارد که اصولا مصرف خوراکی ندارد و در سایر کشورها برای تولید خمیردندان، پماد و کرم از آن استفاده می شود. این نوع روغن زیتون که با روش های شیمیایی و از تفاله زیتون استخراج می شود، بسیار خطرناک و سرطان زا است. واردات و عرضه آن به عنوان روغن خوراکی نیز ممنوع است.
گفتنی است روغن زیتون طبیعی از گوشت میوه تازه و به روش های مکانیکی استخراج می شود اما ممکن است 5 تا 7 درصد روغن در تفاله زیتون باقی بماند که با تجهیزات روغن کشی قابل استحصار نیست و بنابراین با استفاده از گرما، حلال ها و روش های شیمایی، باقیمانده روغن از تفاله گرفته می شود که به دلیل خطر زیاد مواد شیمیایی و حلال ها، مصرف خوراکی آن منع شده است و فقط مصرف صنعتی دارد.
زعفران
زعفران را از پرچم گل های آن تهیه می کنند. معمولا رنگ گرده های آن زرد، قرمز ارغوانی و قرمز نارنجی است که به سادگی از پرچم جدا می شود. برخی برای تولید زعفران تقلبی از پرچم گیاه گل رنگ و گیاهان مشابه استفاده و آن را با زعفران مخلوط می کنند. برخی دیگر نیز از ریشه های اطراف ذرت یا بلال استفاده کرده و آن را با رنگ های مصنوعی، به رنگ زعفران در می آورند. تشخیص این تقلب تا حدودی آسان است زیرا ریشه بلال مستقیم است و پرچم زعفران انحنا دارد. در تهیه پودر زعفران نیز از پودر گل رنگ استفاده می کنند. این پودر تقریبا قرمز رنگ است. آن را با گرده ذرت مخلوط می کنند تا رنگ آن تعدیل شود.
عسل
عسل از جمله موادی است که نمونه های تقلبی آن زیاد تولید می شود. عصر ایران سال 96 به نقل از سی ان ان ترک نوشت خانم «آسلی الیف سامانجی» رئیس نخستین کنگره جهانی عسل گفت نزدیک به 30 درصد از عسل مصرفی مردم دنیا تقلبی است. از طرف دیگر گفته می شود نزدیک به 90 درصد عسل عرضه شده در برخی بازارهای ایران تقلبی است.
ترکیبات عسل در نمونه های مختلف متفاوت است. برخی از ویتامین های اصلی به مقدار کم در عسل وجود دارد. املاح معدنی متفاوتی در عسل وجود دارد که مهم ترین آنها کلسیم، پتاسیم، سدیم، منگنز، آهن، مس، فسفر، منیزیم و گودگرد است. عسل همچنین دارای انواع پروتئین، اسیدهای آمینه، اسیدهای آلی مثل اسید فرمیک و مشتقات کلروفیل و مقداری آنزیم و رایحه های معطر است. ترکیبات عسل معمولی را 38.2 درصد فروکتوز، 31 درصد گلوکز، 17 درصد آب، 7.2 درصد مالتوز، 5.7 درصد املاح معدنی و حدود 5 درصد کروبوهیدرات ها تشکیل می دهد.
روش های مختلفی برای تهیه عسل تقلبی وجود دارد. در یک روش به زنبور مخلوط آب و شکر می دهند. به بیان دیگر زنبور، عسل را نه از شهد گل ها بلکه از مخلوط آب و شکر تولید می کند که عسل تغذیه ای نام دارد. در روش دیگر با مخلوط کردن مقداری موم و شربت گلوکز و اسانس و بدون دخالت زنبور، عسل تقلبی تهیه و برای طبیعی جلوه دادن آن، از اسانس و گرده گل استفاده می کنند. این عسل، عسل دست ساز نام دارد.
کره
مقدار آب روغن حیوانی حدود صفر درصد و مقدار آب موجود در کره حدود 25-20 درصد است. عده ای از تولیدکنندگان برای بالا بردن وزن کره مقداری آب به آن اضافه می کنند، بدین ترتیب مقدار آب کره از حدود 20 درصد به 40 درصد افزایش می یابد. برای سهولت جذب آب، مقداری کازئین یا مواد جاذب رطوبت دیگری مانند انواع نمک ها نیز به کره اضافه می کنند.
روغن مایع
روغن نباتی یکی از مواد پر مصرف است. با افزایش تقاضا برای روغن آفتابگردان برخی تولیدکنندگان با ترکیب سایر روغن های نباتی ارزان تر مانند روغن پالم، روغن کرچک و روغن پارافین، روغن هایی تولید و آن را به نام روغن آفتابگردان عرضه می کنند. کارگاه هایی نیز چربی پوست مرغ را آب کرده و پس از اختلاط با مواد دیگر، به عنوان روغن مایع عرضه می کنند.
چای
با توجه به مصرف زیاد چای در کشور، میزان تقلب در این محصول زیاد است. اصلی ترین شیوه تقلب در تولید چای، استفاده از مواد رنگ دهنده و اسانس های غیرمجاز است. این تولیدکنندگان چای نامرغوب و حتی گاهی تفاله های خشک شده چای را (که از قهوه خانه ها و ... جمع آوری کرده اند) با مواد رنگ دهنده و طعم دهنده مصنوعی مخلوط می کنند.
لواشک
برای تولید لواشک تقلبی، از خرما یا میوه های بی کیفیت استفاده می کنند. افزودن موادی مانند جوهر لیمو یا اسید سیتریک نیز موجب مزه ترش آن می شود اما هیچ چیز به اندازه رنگ نمی تواند در جذب مشتریان موفق باشد. قیمت رنگ های خوراکی نیز گران است، به همین دلیل تولیدکنندگان از رنگ فرش استفاده می کنند که قیمتش یک صدم قیمت رنگ خوراکی است.
کارشناسان می گویند استفاده از رنگ فرش به عنوان ماده خوراکی به شدت سرطان زا است. خبرگزاری مهر 16 خرداد 1395 به نقل از سینا رستگاری متخصص تغذیه گفت برای ایجاد اشتیاق در عابران، در این لواشک ها رنگ های غیرمجاز به کار رفته و متاسفانه گاهی حتی برخی از رنگ فرش هم استفاده می کنند.
آبلیمو
خبرگزاری ایسنا در سال 93 از قول دبیر سندیکای صنایع کنسرو از تقلبی بودن 99 درصد از آبلیموهای موجود در بازار خبر داد. برخی برای تهیه آبلیموی تقلبی مقداری کاه زبر را با آب ولرم مخلوط کرده و مدتی به حال خود می گذارند. پس از مدت کوتاهی، مایع زردرنگی حاصل می شود که آن را با لیموی آب گرفته یا چرخ شده مخلوط می کنند.
پس از آن مقداری اسید سیتریک یا جوهرلیمو به آن اضافه می کنند و برخی هم فقط مقداری آب به لیموی آب گرفته و چرخ شده اضافه کرده و پس از مدتی مخلوط را به هم می زنند و پس از آن، قسمت مایع را جدا کرده و مقداری جوهرلیمو به آن اضافه می کنند اما آنها که می خواهند با هزینه ای کمتر آب لیمو تولید کنند به مواد شیمیایی رو می آورند. گفته می شود در برخی کارگاه ها فقط با استفاده از 4 لیتر اسید سولفورو و گوگرد، 10 تن آبلیمو تولید می کنند.
نقل از ماهنامه دانشمند
لوازم آرایش تقلبی با شما چه میکنند؟
شاید برایتان جالب باشد بدانید اولین وسیله آرایشی، سایههای چشمی به رنگ سبز ساخته شده از سنگ مس بود و قدرت استفاده از آن به حدود 5 هزار سال قبل از میلاد مسیح (ع) میرسد و تاریخ آغاز فعالیتهای کارخانههای آرایشی و بهداشتی به دهه اول قرن 19 برمیگردد. همزمان با پیشرفت صنایع مواد رنگی، کارخانههای لوازم آرایشی و بهداشتی نیز به شکل امروزی آن رشد کردند و به وجود آمدند. از آن زمان تاکنون روند استفاده از محصولات آرایشی و بهداشتی در جهان روزبهروز افزایش یافته است و متاسفانه در کشورمان بازار محصولات آرایشی رونق چشمگیری دارد. حال آنکه متخصصان پوست و مو راجع به استفاده بیرویه این محصولات و تاثیرات مخرب آنها بر سلامت افراد بسیار گفتهاند. اگر جزو ان دسته از طرفداران پروپاقرص محصولات آرایشی هستید و استفاده از این محصولات را از نان شب واجبتر میدانید، خواندن مطلب زیر را به شما پیشنهاد میکنیم.
رژ لب و درماتیت پوستی
عمدهترین بیماری پوستی درماتیت است، براساس این بیماری پوست قرمز و ملتهب میشود و تمایل به ترک برداشتن، داشته و بسیار تحریکپذیر میشود. یکی از رایجترین اشکال حساسیت به مواد آرایشی و بهداشتی درماتیت رژ لب است؛ این عارضه به علت انوزین موجود در مواد رنگی رژ لب است که باعث ایجاد آلرژی میشود و در افرادی که مقابل اشعه خورشید قرار میگیرند، لبها متورم میشوند، زیرا انوزین، لبها را نسبت به اشعه خورشید حساس کرده و این نوع حساسیت را حساسیت بدنور مینامند، به همین دلیل باید یا انوزین از فرمولاسیون رژ لب حذف شود یا قبل از به کار گرفتن رژ لب حاوی انوزین از یک کرم محافظ استفاده شود.
رژ لب
علاوه بر قیمت محصول و برچسب وزارت بهداشت در محصول، عامل مهمی که در تشخیص یک رژ لب تقلبی با نمونه اصل آن مدنظر قرار میگیرد، فرم و پکیج رژ لب است؛ کیفیت پکیج از نقطهنظر استفاده از محصول، نکتهای است که باید در نظر بگیرید. در ترکیب رژ لبهای تقلبی، مقادیر زیادی سرب به کار رفته که خطرات بسیاری بر سلامت فرد دارد و در زنان باردار باعث نقایص جنینی و کمخونی میشود. راه تشخیص وجود سرب در یک رژ لب به این صورت است که ابتدا مقداری از رژ لب را روی دستتان بمالید. حال اگر با یک قطعه فلز مانند انگشترتان روی آن بکشید، اگر رژ لب حاوی سرب باشد، رد سیاهی از خود به جای میگذارد و دستتان سیاه میشود. پس بهتر است از خرید آن خودداری کنید.
توصیه: آنچه باید در ارتباط با مصرف یک محصول آرایشی و بهداشتی بدانید.
- از مراکز معتبر و فروشگاههای شناخته شده اقدام به خرید فرآوردههای آرایشی و بهداشتی کنید.
- اطمینان حاصل کنید که فرآورده دارای برچسب تایید وزارت بهداشت باشد. در این زمینه نکتهای که قابل توجه است این است که برچسب باید حاوی اطلاعات فارسینویس شامل نام کالا، نام کشور، تولیدکننده، نام واردکننده، شماره پرونده ورودی و شماره مجوز بهداشتی کالا، تاریخ تولید و انقضاء و سری ساخت باشد. سری ساخت برای ردیابی فرآورده است و اگر زمانی مصرفکننده در ارتباط با محصول دچار مشکل شد از طریق همین سری ساخت میتوانیم اقدام به بررسی شکایت کنیم و متوجه شویم ایراد در چه زمینهای بوده است. یکی از تمهیداتی که قرار است وزارت بهداشت به مرحله اجرا برساند این است که شرکتها موظف شوند شماره تماس خود را بر محصول درج کنند تا اگر مشکلی برای مصرفکننده پیش آمد بتواند بهطور مستقیم با شرکت تماس بگیرد.
- به هیچوجه از مراکز غیرمجاز و دستفروشان اقدام به خریداری اینگونه محصولات نکنید، زیرا به هیچ عنوان مورد تائید وزارت بهداشت نیستند.
- سعی کنید تا حد امکان از فرآوردههای تولید داخل استفاده کنید، زیرا نظارت بیشتری روی آن صورت میگیرد و کارشناسان طی روند تولید محصولات نظارت دقیقی بر آنها دارند. البته این بدین معنا نیست که بر روی محصولات وارداتی نظارت دقیق صورت نمیگیرد اما تمام نظارتهای همهجانبه را بر روی محصولات وارداتی اعمال میکنیم؛ اما مسلم است که این بررسیها بر روی تولیدات داخل بیشتر است.
- طریقه مصرف یک فرآورده بسیار مهم است. هر فرآورده باید در منطقه خاصی مورد استفاده قرار بگیرد و استفاده آن در ناحیه دیگر موجب بروز مشکلات میشود.
- نحوه نگهداری و زمان مصرف یک فرآورده حائز اهمیت است. به هیچعنوان از فرآوردههایی که در دمای بالا و در معرض طولانیمدت نور خورشید قرار داشتهاند، استفاده نکنید.
- در آخر، در نظر داشته باشید هر فرآورده آرایشی و بهداشتی هر قدر هم که ایمن باشد مصرف بیرویه آن باعث بروز مشکل و خطرات جبرانناپذیر خواهد شد. پس مصرف این فرآوردهها را به حداقل برسانید.
پودر تالک و سرطان تخمدان
ماده تالک که در محصولات آرایشی از آن استفاده میشود سرطانزاست و طی تحقیقات صورت گرفته مشخص شد این ماده، احتمال ابتلا به سرطان تخمدان را در خانمها بالاتر میبرد، منتهی تالک جذب پوستی ناچیزی دارد؛ ولی در ناحیه مخاط به راحتی جذب میشود و برای همین موضع است که تولیدکنندگان از آن در محصولاتی که در ناحیه مخاط استفاده میشوند، استفاده نمیکنند؛ اما متاسفانه در کارخانههای غیرمجاز تولید محصولات آرایشی و بهداشتی که هیچ نظارتی بر آنها صورت نمیگیرد، توجه چندانی به این موضوع نمیشود. پس اگر میخواهید به سرطان دچار نشوید از شرکتهای معتبر محصولات مورد نظر خود را خریداری کنید.
آیا دئودورانتها میتوانند سبب بروز سرطان سینه شوند؟
مدتها صحبت بر سر این موضوع بود و عدهای برای باور بودند که دئودورانتها به دلیل داشتن آلومینیوم در ترکیباتشان سرطانزا هستند. با تحقیقاتی که روی نمونه حیوانی صورت گرفت، این موضوع تایید شد اما در مورد نمونه انسانی این موضوع رد میشود و آن به دلیل است که مقدار آلومینیوم مصرفی در این محصولات به اندازهای نیست که منجر به ابتلا به سرطان سینه شود و اگر با توجه به اصول و معیارهای صحیح و در کارخانههای مجاز دارویی ساخته شوند، هیچ خطری را متوجه فرد نمیکنند و فقط زمانی خطرزا هستند که در شرایط نادرست و به دست افراد ناوارد تهیه شوند.
تست قطعهای: تشخیص آلرژی پوستی
در افرادی که دچار حساسیتهای پوستی ناشی از استفاده از یک محصول آرایشی و بهداشتی هستند، تست خاصی انجام میگیرد که بسیار موثر است؛ این تست شامل ترکیبات مختلفی از یک محصول است که به صورت یک برچسب بر پشت بیمار چسبانده میشود و بعد از 48 ساعت برداشته شده و مشخص میشود فرد به کدامیک از ترکیبات موجود در محصول حساسیت دارد و فرد باید از آن پس محصولاتی را مورد استفاده قرار دهد که عاری از این ماده خاص آلرژیزا باشد. پس اگر شما هم سابقه آلرژی دارید و از این موضوع رنج میبرید، این مسئله را با پزشک خود مطرح کنید تا با انجام این تست از شر مواد آلرژیزا خلاص شوید.
ریملهای آرایشی
نکتهای که در ارتباط با ریملها باید به آن توجه کنید این است که همانند دیگر محصولات آرایشی فرم و پکیج ریمل مهم است. ریملهای اصل کیفیت بالایی دارند، بهطور مثال یک ریمل بورژوای اصل در انتهای خود، یک فرورفتگی دارد که این فرورفتگی در نمونه تقلبی آن به دلیل هزینه بسیاری که برای تولیدکننده دارد، دیده نمیشود و در انتهای پکیج ریملهای تقلبی شاهد سطحی صاف بدون فرورفتگی هستیم. همچنین ریملهای تقلبی بوی معطر شدیدی دارند حال آنکه یک ریمل اصل، نباید رایحه تندی داشته باشد. پس هنگام خرید ریمل این نکات را مدنظر قرار دهید، زیرا چشمها از نواحی حساس بدن محسوب میشوند و استفاده از یک ریمل یا سایه تقلبی عوارض جبرانناپذیری به دنبال دارد.
همچنین یک ریمل مناسب و اصل، ریملی است که حالت چسبندگی نداشته باشد و رنگ مژه باید به سرعت خشک شود و در عین حال بهطور معقولی پایدار و تحریککننده باشد.
ویژگیهای مناسب یک شرکت تولیدکننده فرآوردههای آرایشی و بهداشتی
در درجه اول «شرایط خوب تولید» یک کارخانه باید تایید شود و اگر شرکتی حداقل شرایط Iso یا استاندارد جهانی را رعایت، میتواند این گواهی را دریافت کند. شرایط خوب تولید شامل شرایط تاسیساتی (فضای مناسب، شرایط تولید، نحوه انتقال فاضلاب) و شرایط تجهیزات مناسب (دستگاههای کالیبره، مناسب با خط تولید) است. هر کارخانه تولیدی موظف است نمونه تولیدی خود را بهطور مجزا برای هر محصول تولیدی به مدت 3 تا 6 ماه در کارخانه نگه دارد و برای بررسی به کارشناسان وزارت بهداشت ارائه دهد. مدارک و مستندات اهمیت بهسزایی دارند و تولیدکنندگان موظفند که در صورت نیاز، این مدارک و مستندات خود را ارائه دهند که یکی از این مستندات فراخوان کالاست. یک شرکت موظف است اگر نقصی در یک کالا باشد کل کالا را مرجوع یا معدوم کند. نکته مهمی که وجود دارد این است که آب مصرفی در فرآوردههای آرایشی و بهداشتی آب یونیزه است که کاملا باید ضدعفونی شود.
استفاده از تکنولوژی نانو در محصولات آرایشی و بهداشتی
امروزه از ترکیبات نانو در تولید محصولات آرایشی و بهداشتی استفاده بسیاری میشود. این ترکیبات بسیار ریز هستند و به راحتی میتوانند به داخل سلولهای پوستی نفوذ کنند و منجر به ایجاد مشکلات پوستی شوند. عدهای معتقدند استفاده از این نوع ترکیبات به دلیل جذب سریع آنان شرایط ابتلا به سرطانهای پوستی را هموار میکند؛ ولی این مسئله قطعی نیست و قضاوت در مورد آن، نیاز به زمان طولانی دارد. در رابطه با سرب هم که مادهای است که بسیار در تولید محصولات آرایشی مورد استفاده قرار میگیرد، این نکته حائز اهمیت است که میزان جذب آن از راه پوست بسیار پایین است و تنها در شرایطی که به مقدار زیاد مورد استفاده قرار بگیرد و طولانیمدت روی پوست باشد، خطرزاست که باز هم بستگی به کارخانه تولید محصول دارد که اگر در آن رعایت نکات ایمنی و سلامت پوست صورت گیرد، جای نگرانی نیست.
عطرها
در ارتباط با عطرها بهتر است سعی کنید از فروشگاههای معتبر اقدام به خریداری کنید. نوع تقلبی عطرها در بازار بسیار دیده میشود. به جت پایین بودن قیمت اینگونه محصولات تقلبی، عده زیادی اقدام به خریداری آنها میکنند که متاسفانه اگر بدانند چه عوارض و خطرات جبرانناپذیری در انتظارشان است، وقت بیشتری در خریداری عطرها صرف میکنند. متاسفانه راه تشخیص مشکل است، اما نکته مهمی که بهتر است در نظر بگیرید این است که یک عطر قلابی دوام بسیار کمی دارد. یک عطر قلابی از الکل نامناسب تهیه میشود و وقتی رایحه آن را استشمام میکنید، بیشتر از آن که بوی اسانس بدهد، رایحه الکل از آن استشمام میشود. اینگونه عطرها در کارگاههای غیرمجاز و داخل شیشههایی که افراد متقلب خریداری میکنند در شرایط نامناسب پر میشوند و به دست من و شما که ناآگاهانه اقدام به خریداری آنها میکنیم به عنوان اصل فروخته میشوند، پس حواستان را جمع کنید کلاه سرتان نرود.
بهتر است بدانید یک محصول آرایشی و بهداشتی (چه تولید داخل باشد، چه خارج) باید از مراحل و آزمایشهای گوناگونی عبور کند و اگر بعد از انجام آزمایشهای گوناگون سلامت آن مورد تایید سازمان معاونت غذا و دارو قرار گرفت، مجوز ارائه آن به بازار صادر میشود و برچسب وزارت بهداشت بر محصول چسبانده میشود، پس جای نگرانی نیست. اعضای این سازمان شبانهروز تلاش میکنند سلامت من و شما به خطر نیفتند تقلبی که اکثراً به صورت قاچاق وارد میشود این رنگهای تشکیلدهنده، حاوی مواد معدنی و فلزات سنگین از جمله سرب هستند که در درازمدت موجب بروز انواع سرطان میشوند.
در فرآوردههای تقلبی، ترکیبات رنگها حاوی فلزات سنگینی هستند که بسیار خطرناکند.
ما با توجه به نوع محصولات، ویژگی خاصی برای آن محصول در نظر میگیریم. مثلا بهطور کل در محصولات آرایشی و بهداشتی سرب اسفیک نباید موجود باشد. اگر فرآورده چشمی باشد، حساسیت به این مسئله بیشتر میشود و میزان سرب باید از حد مجاز فراتر نباشد که این مسئله در آزمایشگاهها مورد بررسی دقیق قرار میگیرد. در فرآوردههای مو که دارای ماده موثرهای در ترکیبات خود هستند نباید این ماده از حد مجاز فراتر باشد، زیرا به شدت خطرزا هستند.
کرمهای روشنکننده (کرمپودرها)
امولسیونهای آرایشی اغلب به صورت کرم هستند؛ امولسیونهای آرایشی و بهداشتی اکثرا به صورت آب و روغن هستند که براساس آن به 2 نوع تقسیم میشوند و نوع امولسیون به دست آمده بستگی به نسبت روغن و آب به کار رفته در آن دارد. یکی از راههای تشخیص یک محصول تقلبی از اصل، مقدار روغن و آب به کار رفته در کرم است. اگر کرمپودر یا کرمی که قصد خرید آن را دارید قوام لازم را نداشته باشد و وقتی بوی نامطبوع بدهد و دارای ذرات مطلق باشد، یقین بداند اصل نیست؛ یک کرم اصل باید عاری از ذرات دیگر باشد و مخلوطی یکدست باشد و بر سطح آن روغن شناور نباشد. نکته دیگری که حائز اهمیت است، این است که سعی کنید از یک برند خاص استفاده کنید و مارک و نوع محصول مورد استفاده خود را مدام تغییر ندهید تا بتوانید با توجه به تجربه خودتان از تقلبی بودن محصول آگاه شوید.
توصیه به مبتلایان آکنه: کرمپودر و پنکیک مصرف کنید
شکل ابتدایی آکنه اصطلاحا کومدون نامیده میشود که در اثر انسداد سوراخ فولیکول موئی ایجاد میشود که در مراحل اولیه قابل مشاهده نیست. کرمپودر و حتی پنکیک حاوی موادی هستند که کمودوژن نامیده میشوند و در اثر استفاده مداوم در افرادی که مبتلا به آکنه هستند بیماری شدت مییابد بهطوری که منافذ پوست بسته میشود و جوشهای ریز زیر پوستی تشدید و درمان فرد مبتلا مشکلتر میشود. توصیه پزشکان به اینگونه افراد این است که سعی کنند مصرف کرمپودر و پنکیک را به حداقل برسانند و از محصولاتی استفاده کنند که متناسب با نوع پوستشان است، بهطور مثال اگر پوست چرب دارند سعی کنند از محصولات oil free (فاقد چربی) استفاده کنند. کرمپودر و پنکیک علاوه بر تشدید جوشهای غرور (آکنه)، اثرات مخرب دیگری هر روی پوست دارند. طی مطالعاتی که صورت گرفته است، اگر در ترکیب این مواد روشنکننده از جیوه استفاده شده باشد احتمال خطر بروز آسیبهای کلیوی شدت مییابد. همچنین کرمپودر میتواند حاوی باکتریهایی باشد که التهاب و عفونت در پوست ایجاد میکنند.
لاک ناخن، عامل حساسیت پلکها
پوست پلک چشم از نواحی حساس بدن است و آلرژیهای پوستی در این منطقه بسیار شایع است، این رو نیازمند مراقبت بیشتر است. جالب است بدانید لاک ناخن، یکی از عوامل تشدیدکننده آلرژی چشمی است. زمانی که فرد از لاک استفاده میکند اگر تماسی به وسیله انگشتان خود با پلک برقرار کند، پوست پلک دچار خارش میشود و مواد لاک ایجاد آلرژی میکنند و فرد دچار قرمزی، التهاب و پوستهریزی در ناحیه پلک میشود. این مسئله در ارتباط با محصولات دیگر از قبیل سایههای چشمی و ریملها و خط چشم ایجاد میشود و فردی که به یکی از ترکیبات تشکیلدهنده این محصولات آلرژی داشته باشد، دچار این عارضه میشود و زمانی که فرد به متخصص مراجعه میکند، درمانهای دارویی استفاده از کورتون صورت میگیرد و فرد بهبود پیدا میکند؛ ولی به محض استفاده مجدد از محصول حساسیتزا، عارضه برمیگردد. در اینگونه افراد بهتر است تست قطعهای صورت گیرد تا نوع ماده آلرژیزا مشخص شود تا درمان قطعی صورت گیرد.